Коя икона на Света Богородица за какво помага? Ето как да изберем най-подходящата икона за подарък

Коя икона на Света Богородица за какво помага? Ето как да изберем най-подходящата икона за подарък

Иконите на Света Богородица са най-честият избор за подарък за специално събитие – сватба, юбилей, кръщене.

Това не е случайно. Изображенията на Божията Майка заемат централно място в християнската иконография, като Нейният Лик е дълбоко почитан от вярващите. Съществуват няколко основни типа икони на Света Богородица като всеки от тях е подходящ подарък за различни поводи.

 

 • Света Богородица Одигитрия. Или „Показваща пътя, Пътеводителка“. Те са насочени към вярата и това е най-разпространеното изображение на Дева Мария с Иисус Христос, в което той не е нито малко бебе, нито възрастен – символ на това, че Той е вечен.

 

Пред иконата на Св. Богородица Одигитрия се молим за спасение на душата си, тя помага да бъдат преодолени негативни емоции като страх, ревност, завист, недоволство от себе си – всички те ни отдалечават от Бог. Пред иконата от типа Одигитрия се молим когато ни предстои вземане на важно решение или имаме нужда от указване на пътя, по който да вървим.

Кога да я подарим? Подходящ подарък е при старт на ново начинание, нов етап в живота – нов дом или нова работа, а също и в знак на благодарност. В България има две чудотворни “Пътеводителки“. Едната се намира в малкото село Българево, Бургаско и легендите разказват, че образа на иконата е много истински и близък до реалния лик на Божията майка.

Другата икона е позната на всички българи, защото става дума за Чудотворната Богородица от Рилския манастир.

 • Света Богородица Елеуса или Умиление. Тази икона е символ на майчинството и близостта с децата, на състраданието и съчувствието. Тя представя любовта във всичките й проявления – в семейството и извън него – между хората като цяло. Пред Св. Богородица Елеуса се молим за здраве за близките си, за зачеване, за укрепване на семейството и дома.

Кога да я подарим? Подходящ подарък е за младо семейство, за родилка, за спокоен дом и щастливо семейство, за годишнина, за сватба.

 • Света Богородица Всецарица (Пантоанаса). Тази икона има мощна изцелителна сила. Много от изображенията на Св. Богородица Всецарица са обявени за чудодейни, за тях се разказват истории за изцеляване от всякакви болести. Вярва се, че помага дори при ракови заболявания.

Кога да я подарим? Икона на Св. Богородица Всецарица се подарява за здраве и е подходящ избор за всеки повод.

 • Казанска Света Богородица. Иконата на Света Богородица Казанска защитава дома, вас и близките ви и се вярва, че сбъдва молитвите, отправени към нея за сватба, за запазване на благополучието в семейството, за разрешаване на споровете между съпрузите. Освен това помага да намерим правилния път когато сме изправени пред важно решение.

 

Кога да я подарим? Иконата на Св. Богородица Казанска е особено подходяща за подарък за младоженци, както и за новородено, а също и за кръщене. Предпочитан избор е за детската стая, тъй като се вярва, че закриля малчуганите.

 • Света Богородица Достойно Есть. За нея се вярва, че помага на болните да оздравеят, за което съществуват безброй истории на чудотворно изцелени хора. Иконата носи здраве на тялото и духа. Света Богородица Достойно Есть покровителства дома и семейството, пази майките и децата, а също и родилките.

Кога да я подарим? Икона Св. Богородица Достойно Есть е подходящ избор за подарък за кръщене, за бременни, както и за наскоро родили жени.

 • Света Богородица Неувяхващ цвят. Тази икона се счита за помощница при семейни несъгласия и раздори, сериозни битови проблеми, тежки житейски страдания и изпитания, чувства на самотност и изоставеност, опазване на християнското целомъдрие и непорочност, и придобиване на сърдечна чистота.

Кога да я подарим? Икона на Св. Богородица Неувяхващ цвят е подходящ избор за подарък за млада невеста – в деня на сватбата или след нея.

 • Света Богородица Троеручица. Това изображение на Божията Майка заема важно място във вярванията на българите. Вярва се, че иконата пази дома, в който се намира, от пожар, а обитателите му – от скръб и болести.

Кога да я подарим? Икона на Св. Богородица Троеручица е подходящ подарък за нов дом, за нова работа, а също и за рожден ден – за здраве и късмет.

 • Йерусалимска Света Богородица. Тази икона защитава пътешествениците и хората, намиращи се далеч от дома си.

Кога да я подарим? Тази икона на Божията Майка е особено подходящ подарък за човек, на когото му предстои дълъг път или работа в чужбина.

 • Владимирска Света Богородица. Помага при заболявания, при конфликти – без значение дали в семейството или на работното място, както и при вземането на кардинални решения.

Кога да я подарим? Икона на Владимирската Света Богородица е подходящ избор за подарък за човек, на когото му предстои гурбет в чужбина, а също и при стартиране на нов бизнес или начинание.

 • Света Богородица Скоропослушница. Пред тази икона бъдещите майки отправят молитви за бързо и лесно раждане и за здраве за нероденото им дете. Вярва се, че чудотворните Й сили помагат на бездетните жени да заченат.

Кога да я подарим? На сватба – за да се сдобият младоженците по-бързо с рожба, а също и при раждането на дете.

 • Иверска Света Богородица (Вратарица). Една от най-почитаните икони на Божията Майка. Вярва се, че тя предпазва дома от бедствия и раздори. В България има копия на чудотворната икона във Варненския археологически музей и в Роженския манастир.

Кога да я подарим? Икона на Иверската Св. Богородица е подходящ избор за подарък за нов дом – за да закриля обитателите му.

Да разберем смисъла на иконите е изключително ценно познание. По този начин можем да изберем адекватен подарък за повод – като се спрем на това избражение, което носи най-подходящото послание за случая. А също и да внесем в дома си не просто един от най-ценните символи на вярата – икона на Божията Майка, а да го изпълним с това, към което самите ние се стремим – здраве, семейно благополучие, успехи.

 

 

 

 

 

 


Йерусалимската Света Богородица е един от най-значимите символи на християнската вяра и култура. Тази икона е важна не само за християните, но и за много други религиозни и културни общности по света най-вече заради нейната история и силно духовно въздействие.

прочети още

Дори да ви делят хиляди километри, има как да направите празника им незабравим – като им изпратите подарък за Коледа от разстояние – ръчно изработена икона, която да ги закриля.

прочети още

Един манастир у нас носи името на Св. Мина – вярва се, че посещението там сбъдва желания и гарантира силно и здраво семейство.

прочети още

Иконата „Дървото на живота“ е една от най-древните икони, символизираща единството на вярващите и подкрепата на Небесния Отец.

прочети още

На 6 май празнуваме един от най-големите празници в народния и църковния календар – Гергьовден.

прочети още

Гергьовден наближава и всички добре знаем, че на този ден на трапезата задължително трябва да име агнешко месо.

прочети още

На втория ден от Великден – понеделник, започва Светлата седмица. А денят е известен като Светли понеделник.

прочети още

Великден е най-светлият празник в християнския календар.

прочети още

Велика Събота е! На този ден християните за почват приготовленията за чудото на Възкресението на Иисус Христос.

прочети още

Велики Четвъртък е най-вълнуващият и наситен с традиции ден от Страстната седмица наред със самото Възкресение.

прочети още

В предпоследната събота преди Великден православната църква отбелязва големия празник Лазаровден.

прочети още

Често срещана практика е да изразим благодарността си към лекар с подарък.

прочети още

Великден е най-светлия християнски празник за всички вярващи.

прочети още

Тодоровден е един от големите църковни празници, които се „местят“ всяка година, в зависимост от Великден.

прочети още

Празнуваме Сирни Заговезни, познат още като Прошка или Поклади.

прочети още

Месни Заговезни се отбелязва винаги в неделния ден след Голяма Задушница, точно осем седмици преди Великден.

прочети още

Голяма Задушница е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват с голяма почит.

прочети още

На 2 февруари православната църква чества един от големите християнски празници – Сретение Господне.

прочети още

На 7 януари, ден след Богоявление, православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча.

прочети още

На 6 януари православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Богоявление.

прочети още

Навръх Нова година, на 1 януари, църквата почита паметта на Свети Василий Велики – защитник срещу зли сили, магии и уроки.

прочети още

Два дена след Рождество Христово – на 27 декември, православната църква почита Свети Стефан.

прочети още

На 25 декември честваме един от най-големите християнски празници – раждането на Божия Син Иисус Христос. Това се е случило във Витлеем. Празникът е познат още и под името Коледа.

прочети още

24 декември е сред най-почитаните празници в християнството. Нощта, в която е роден Иисус Христос се смята за магическа.

прочети още

На 20 декември православната църква празнува Игнажден – в чест на Свети Игнатий Богоносец.

прочети още

Иконите са най-предпочитаният и търсен подарък за всеки един повод – сватба, рожден ден, раждане, Рождество Христово, Великден...

прочети още

Коледа е след само две седмици и всеки един от нас иска да зарадва любимите си хора със запомнящ се и смислен подарък за празника.

прочети още

На 9 декември православната църква почита свещеното зачатие на Света Анна – майката на Света Богородица.

прочети още

На 6 декември православната църква почита Св. Николай Чудотворец – господарят на целия подводен свят.

прочети още

Никулден е след броени дни и пред всяка домакиня изниква въпросът какви рибни ястия да приготви за трапезата за празника.

прочети още

Един от най-големите празници в годината – Никулден, наближава. А с него неминуемо се задава и дилемата какво да подарим на близките ни именици, носещи това име.

прочети още

На 30 ноември православната църква почита Свети Апостол Андрей Първозвани – наречен така, защото е първият апостол, последвал Иисус Христос.

прочети още

На 24 ноември почитаме Света Екатерина – светицата, считана за покровителка на майките.

прочети още

На 21 ноември православната църква почита празника Въведение Богородично – в чест на влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм.

прочети още

На 14 ноември православната църква почита паметта на един от апостолите на Иисус Христос – Свети Апостол Филип.

прочети още

На 11 ноември православната църква отбелязва деня на Свети Мина – светецът, покровител на семейството, на жените, на бездомните, на сираците, на воините и на пътешествениците.

прочети още

На 8 ноември православната църква почита Свети Архангел Михаил – светецът, олицетворяващ смъртта, който събира душите на хората.

прочети още

Архангелова задушница е! По традиция, православната църква отбелязва този ден винаги в първата събота преди големия празник Свети Архангел Михаил, който е на 8 ноември.

прочети още

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър.

прочети още

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец – светецът, за когото се вярва, че е покровител на българския народ и негов застъпник пред Бога.

прочети още

На 18 октомври православната църква почита паметта на Свети Апостол Лука – авторът на едно от четирите Евангелия и съратник на Апостол Павел.

прочети още

На 14 октомври Православната църква почита паметта на Света Параскева, наричана още Света Петка Българска.

прочети още

На 1 октомври Православната църква почита празника Покров на Света Богородица.

прочети още

На 25 септември православният свят отбелязва успението на преподобния Свети Сергий Радонежки Чудотворец. 

прочети още

Икона за подарък за бременност и раждане - каква да изберем?

прочети още

Всеки от нас поне веднъж в живота се е местил в ново жилище. Или е ходил на гости на новодомци. Това събитие задължително върво с подходящ подарък, като иконите са най-предпочитаният такъв – за да предпазват дома и обитателите му и да носят благополучие.

прочети още

На 17 септември отбелязваме деня на Светите мъченици за вярата Вяра, Надежда и Любов и майка им София.

прочети още

На 14 септември православната църква отбелязва един от най-важните си празници – въздвижение на Светия кръст Господен.

прочети още

На 8 септември Православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Рождество на Света Богородица.

прочети още

Въпреки, че времената, в които живеем, стават все по-модерни и хората, за добро или не – все по-практични, едно нещо не се е променяло от векове. А именно – обичаят на сватба младоженците да се даряват с икона.

прочети още

29 август е един от дните, считани за лоши и тежки в календара. Причината е, че това е датата, на която е отсечена главата на Свети Йоан Кръстител.

прочети още

На 15 август отбелязваме един от най-големите християнски празници, честван и от католици, и от православни – Успение на Света Богородица.

прочети още

Лятото е в разгара си и много родители избират именно този сезон, за да кръстят децата си.

прочети още

На 17 юли – третият ден от т.нар. „горещници“, отбелязваме празника на Света Марина – светицата-покровителка на огъня, пожарите, водите и господарка на змиите.

прочети още

Петдесетница е. Това е един от най-големите празници в християнството, а корените му са старозаветни.

прочети още

Черешова задушница тази година се пада на 19 юни. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите, останали по земята след Велики четвъртък, се прибират.

прочети още

Със сигурност всеки от нас е чувал популярният израз „Те ти, булка, Спасовден“. Използваме го, когато се случи нещо изненадващо, което никой не е очаквал.

прочети още

Празникът Възнесение Христово е познат по народному и като Спасовден. Той е подвижен и се отбелязва винаги на 40-я ден след Великден, задължителнно в четвъртък. На този ден Иисус Христос се е възкачил на небето.

прочети още

Иконите на Светци са особено предпочитан избор за подарък за всички значими поводи – сватба, кръщене, юбилей, нов дом... Различните Светци покровителстват различни аспекти от живота, затова е добре да знаем кога каква икона да изберем – в зависимост от повода и пожеланието, което искаме да отправим.

прочети още

Първата неделя след Великден се нарича Томина неделя и с нея се слага завършека на празничния цикъл, свързан с Възкресението на Иисус Христос.

прочети още

Няма спор, че Великден е тясно свързан и с иконите, на които отдаваме почит в този светъл ден. Измежду множеството различни икони на светци има няколко, които крият особено голяма символика, свързана с Възкресение Христово.

прочети още

Великден наближава и съвсем естествено вече всички се чудим по какъв начин да боядисаме яйцата и да украсим домовете си, за да внесем в тях максимално усещането за празника. Предлагаме на вашето внимание няколко любопитни техники, с които със сигурност ще съберете погледите.

прочети още

Великден наближава, а с него са свързани едни от най-обичаните традиции в християнския свят – боядисването на яйца и изпичането на сладки обредни хлябове. Наясно ли сме обаче с цялата символика, скрита зад тези действия?

прочети още