Идеи за коледни подаръци – традиционни и не толкова предложения, с които да зарадвате любимите си хора

Идеи за коледни подаръци – традиционни и не толкова предложения, с които да зарадвате любимите си хора

Коледа е след само две седмици и всеки един от нас иска да зарадва любимите си хора със запомнящ се и смислен подарък за празника.

 

Ако все още се колебаете какво точно да подарите за Рождество Христово, от Febicons.com ви предлагаме идеи за коледни подаръци – както традиционни, така и по-оригинални, с които несъмнено ще накарате близките си да се усмихнат.

 

Традиционни подаръци за Коледа

 

  • Икона за Коледа

 

Рождество Христово е на първо място религиозен празник, празник на вярата. Затова и икона за подарък е един от най-предпочитаните избори. Ръчно рисуваните икони внасят стил и класа във всеки дом като в същото време закрилят обитателите му.

 

Най-предпочитани за Коледа са икона Рождество Христово, Рождество Христово с Бог Саваот, икона на Светото семейство – Дева Мария, Йосиф и новородения Иисус Христос, както и икони на Света Богородица с малкия Иисус. Можете да подарите на всеки член на семейството и светеца-покровител според името му – за Георги – Свети Георги, за Димитър – Свети Димитър и т.н.

 

За да бъде подаръкът наистина оценен, избягвайте евтините реплики на икони, тъй като те се правят буквално на конвейер, а качеството им е не е твърде добро. За да сте сигурни, че подаръкът ви ще радва и след години, заложете на ръчно изработени икони от проверен художник, чието качество и изображение няма да се промени с времето.

 

  • Украса за дома

 

Фигури на ангели, свещи, камбанки, цвете Коледна звезда – тук изборът е неограничен и зависи от предпочитанията на човека, на когото ще дадете подаръка. А з а да бъде още по-личен, можете дори да го изработите сами, в магазините се предлагат комплекти за изработка на коледна украса. Ако в дома има малки деца, можете да включите и тях в процеса на изработка, те със сигурност ще го оценят и ще се забавляват от сърце.

 

  • Символи, свързани с вярата

 

Подходящ подарък за Коледа са и различните символи на вярата кръст – дали голям, за дома или малко кръстче за врата, а също и Библия – свещената книга на всички християни. Неслучайно се смята, че във всеки дом трябва да има Библия.

 

  • Практични подаръци

 

Тук изборът също е огромен – в зависимост от нуждите и интересите на близките ви. Можете да ги зарадвате с хубава книга, красива картина, комплект подбрани вина, аксесоари за любимото им  хоби...

 

Нестандартни подаръци за Коледа

 

  • Кошница с лакомства

 

Все по-предпочитан подарък в последните години, който можете да изработите и сами. Просто купете любимите вкусотии – сладкиши, бонбони, обичано питие – и ги аранжирайте в подходяща кошница. Добавете коледна украса, елхови клонки – и подаръкът е готов!

 

  • Ваучер за преживяване

 

Неслучайно се казва, че подаръкът не е просто вещ, а изпълнен със смисъл жест. Така че смело се ориентирайте към ваучер за преживяване, което със сигурност ще остави незабравим спомен. Можете да изберете да подарите както спокойни и релаксиращи емоции – дегустация на вино, СПА уикенд, курсове – по сладкарство, рисуване и т.н., така и истински екстремно преживяване – за обичащите адреналина. Тук изборът също не е малък – гмуркане, скок с парашут, рафтинг, офроуд, полет с парапланер...

 

  • Билет – за концерт на любима група, за театър

 

Подарък, който също ще подари преживяване. Какво по-хубаво от това да зарадвате близките си с билет за концерт на любимите им изпълнители или пък за театрална постановка. Феновете на театъра със сигурност ще го оценят.

 

  • Урок по зимни спортове (и не само)

 

Сега е моментът да подарите на близките си възможнст да се научат да карат сноуборд или ски, особено ако винаги са мечтали за това. Можете да съчетаете урока с уикенд в планината. Или пък да изкарате курса заедно. Така със сигурност падането в снега ще стане двойно по-забавно.

 

  • Персонализиран подарък за Коледа

 

Можете да подарите карикатура по снимка, възглавнички с надпис, чаша с послание, тениски... Тук отново можете да развихрите въображението си – „Весела Коледа на най-добрата майка/баба/сестра...“, „Когато съм с теб, всеки ден е Коледа“, „Балансирана диета е по една коледна бисквитка във всяка ръка“, „Ставам рано с удоволствие само на Коледа“.

 

И не забравяйте – подаръкът е на първо място символ на обич. Винаги влагайте внимание, когато избирате подарък за Коледа. Не се опитвайте просто да отбиете номера! Съобразете избора си с предпочитанията на близките си. Защото дори нещо малко, избрано с любов, ще накара любимите ви хора да се почувстват специални. А в крайна сметка – нали това е идеята на Коледа и на коледните подаръци?

 

 

 

 

 




Mакар на пръв поглед да изглежда трудно, да се избере подарък за Великден никак не е сложно. Нужно е да вложите само малко креативност. И да помислите какво обичат хората, при които отивате на гости. Ето и нашите идеи за подарък за Възкресение Христово.

прочети още

Какъв подарък е прието да се подари за Цветница? Вижте нашите идеи. За подарък за Цветница най-логично е да изберем нещо, свързано с пролетта и цветята.

прочети още

Йерусалимската Света Богородица е един от най-значимите символи на християнската вяра и култура. Тази икона е важна не само за християните, но и за много други религиозни и културни общности по света най-вече заради нейната история и силно духовно въздействие.

прочети още

Дори да ви делят хиляди километри, има как да направите празника им незабравим – като им изпратите подарък за Коледа от разстояние – ръчно изработена икона, която да ги закриля.

прочети още

Един манастир у нас носи името на Св. Мина – вярва се, че посещението там сбъдва желания и гарантира силно и здраво семейство.

прочети още

Иконите на Света Богородица са най-честият избор за подарък за специално събитие – сватба, юбилей, кръщене. Изображенията на Божията Майка заемат централно място в християнската иконография

прочети още

Иконата „Дървото на живота“ е една от най-древните икони, символизираща единството на вярващите и подкрепата на Небесния Отец.

прочети още

На 6 май празнуваме един от най-големите празници в народния и църковния календар – Гергьовден.

прочети още

Гергьовден наближава и всички добре знаем, че на този ден на трапезата задължително трябва да име агнешко месо.

прочети още

На втория ден от Великден – понеделник, започва Светлата седмица. А денят е известен като Светли понеделник.

прочети още

Великден е най-светлият празник в християнския календар.

прочети още

Велика Събота е! На този ден християните за почват приготовленията за чудото на Възкресението на Иисус Христос.

прочети още

Велики Четвъртък е най-вълнуващият и наситен с традиции ден от Страстната седмица наред със самото Възкресение.

прочети още

В предпоследната събота преди Великден православната църква отбелязва големия празник Лазаровден.

прочети още

Често срещана практика е да изразим благодарността си към лекар с подарък.

прочети още

Великден е най-светлия християнски празник за всички вярващи.

прочети още

Тодоровден е един от големите църковни празници, които се „местят“ всяка година, в зависимост от Великден.

прочети още

Празнуваме Сирни Заговезни, познат още като Прошка или Поклади.

прочети още

Месни Заговезни се отбелязва винаги в неделния ден след Голяма Задушница, точно осем седмици преди Великден.

прочети още

Голяма Задушница е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват с голяма почит.

прочети още

На 2 февруари православната църква чества един от големите християнски празници – Сретение Господне.

прочети още

На 7 януари, ден след Богоявление, православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча.

прочети още

На 6 януари православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Богоявление.

прочети още

Навръх Нова година, на 1 януари, църквата почита паметта на Свети Василий Велики – защитник срещу зли сили, магии и уроки.

прочети още

Два дена след Рождество Христово – на 27 декември, православната църква почита Свети Стефан.

прочети още

На 25 декември честваме един от най-големите християнски празници – раждането на Божия Син Иисус Христос. Това се е случило във Витлеем. Празникът е познат още и под името Коледа.

прочети още

24 декември е сред най-почитаните празници в християнството. Нощта, в която е роден Иисус Христос се смята за магическа.

прочети още

На 20 декември православната църква празнува Игнажден – в чест на Свети Игнатий Богоносец.

прочети още

Иконите са най-предпочитаният и търсен подарък за всеки един повод – сватба, рожден ден, раждане, Рождество Христово, Великден...

прочети още

На 9 декември православната църква почита свещеното зачатие на Света Анна – майката на Света Богородица.

прочети още

На 6 декември православната църква почита Св. Николай Чудотворец – господарят на целия подводен свят.

прочети още

Никулден е след броени дни и пред всяка домакиня изниква въпросът какви рибни ястия да приготви за трапезата за празника.

прочети още

Един от най-големите празници в годината – Никулден, наближава. А с него неминуемо се задава и дилемата какво да подарим на близките ни именици, носещи това име.

прочети още

На 30 ноември православната църква почита Свети Апостол Андрей Първозвани – наречен така, защото е първият апостол, последвал Иисус Христос.

прочети още

На 24 ноември почитаме Света Екатерина – светицата, считана за покровителка на майките.

прочети още

На 21 ноември православната църква почита празника Въведение Богородично – в чест на влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм.

прочети още

На 14 ноември православната църква почита паметта на един от апостолите на Иисус Христос – Свети Апостол Филип.

прочети още

На 11 ноември православната църква отбелязва деня на Свети Мина – светецът, покровител на семейството, на жените, на бездомните, на сираците, на воините и на пътешествениците.

прочети още

На 8 ноември православната църква почита Свети Архангел Михаил – светецът, олицетворяващ смъртта, който събира душите на хората.

прочети още

Архангелова задушница е! По традиция, православната църква отбелязва този ден винаги в първата събота преди големия празник Свети Архангел Михаил, който е на 8 ноември.

прочети още

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър.

прочети още

На 19 октомври православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец – светецът, за когото се вярва, че е покровител на българския народ и негов застъпник пред Бога.

прочети още

На 18 октомври православната църква почита паметта на Свети Апостол Лука – авторът на едно от четирите Евангелия и съратник на Апостол Павел.

прочети още

На 14 октомври Православната църква почита паметта на Света Параскева, наричана още Света Петка Българска.

прочети още

На 1 октомври Православната църква почита празника Покров на Света Богородица.

прочети още

На 25 септември православният свят отбелязва успението на преподобния Свети Сергий Радонежки Чудотворец. 

прочети още

Икона за подарък за бременност и раждане - каква да изберем?

прочети още

Всеки от нас поне веднъж в живота се е местил в ново жилище. Или е ходил на гости на новодомци. Това събитие задължително върво с подходящ подарък, като иконите са най-предпочитаният такъв – за да предпазват дома и обитателите му и да носят благополучие.

прочети още

На 17 септември отбелязваме деня на Светите мъченици за вярата Вяра, Надежда и Любов и майка им София.

прочети още

На 14 септември православната църква отбелязва един от най-важните си празници – въздвижение на Светия кръст Господен.

прочети още

На 8 септември Православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Рождество на Света Богородица.

прочети още

Въпреки, че времената, в които живеем, стават все по-модерни и хората, за добро или не – все по-практични, едно нещо не се е променяло от векове. А именно – обичаят на сватба младоженците да се даряват с икона.

прочети още

29 август е един от дните, считани за лоши и тежки в календара. Причината е, че това е датата, на която е отсечена главата на Свети Йоан Кръстител.

прочети още

На 15 август отбелязваме един от най-големите християнски празници, честван и от католици, и от православни – Успение на Света Богородица.

прочети още

Лятото е в разгара си и много родители избират именно този сезон, за да кръстят децата си.

прочети още

На 17 юли – третият ден от т.нар. „горещници“, отбелязваме празника на Света Марина – светицата-покровителка на огъня, пожарите, водите и господарка на змиите.

прочети още

Петдесетница е. Това е един от най-големите празници в християнството, а корените му са старозаветни.

прочети още

Черешова задушница тази година се пада на 19 юни. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите, останали по земята след Велики четвъртък, се прибират.

прочети още

Със сигурност всеки от нас е чувал популярният израз „Те ти, булка, Спасовден“. Използваме го, когато се случи нещо изненадващо, което никой не е очаквал.

прочети още

Празникът Възнесение Христово е познат по народному и като Спасовден. Той е подвижен и се отбелязва винаги на 40-я ден след Великден, задължителнно в четвъртък. На този ден Иисус Христос се е възкачил на небето.

прочети още

Иконите на Светци са особено предпочитан избор за подарък за всички значими поводи – сватба, кръщене, юбилей, нов дом... Различните Светци покровителстват различни аспекти от живота, затова е добре да знаем кога каква икона да изберем – в зависимост от повода и пожеланието, което искаме да отправим.

прочети още

Първата неделя след Великден се нарича Томина неделя и с нея се слага завършека на празничния цикъл, свързан с Възкресението на Иисус Христос.

прочети още

Няма спор, че Великден е тясно свързан и с иконите, на които отдаваме почит в този светъл ден. Измежду множеството различни икони на светци има няколко, които крият особено голяма символика, свързана с Възкресение Христово.

прочети още

Великден наближава и съвсем естествено вече всички се чудим по какъв начин да боядисаме яйцата и да украсим домовете си, за да внесем в тях максимално усещането за празника. Предлагаме на вашето внимание няколко любопитни техники, с които със сигурност ще съберете погледите.

прочети още

Великден наближава, а с него са свързани едни от най-обичаните традиции в християнския свят – боядисването на яйца и изпичането на сладки обредни хлябове. Наясно ли сме обаче с цялата символика, скрита зад тези действия?

прочети още