Св. Богородица Казанска

329,00 лв.
  • Кат. номер: 30 A
+ -
Цена: 329,00 лв.
Купи
Продуктът е успешно добавен в количката
Моля, изберете:

Размер: 32/28см

Прочутата икона пази дома и семейството, дава здраве, помага за опрощение на греховете и разкаяние. Защитава жилището, близките и семейството и родината, а също е покровител на всички майки. Обръщаме се с молба за закрила на роднини, за благополучно задомяване, женитба и щастлив живот. Иконата помага за намиране на правилната житейска посока и вяра в хубавото бъдеще.

На 28 юни 1579 г. страшен пожар унищожил половината от град Казан, Скоро след това на 9-годишната Матрона Онучина се явила насън Пресвета Богородица. Тя й заповядала да предаде на архиепископа и градоначалниците, че на мястото на изгорелия дом на Онучини се намира Нейна икона, която те трябва да извадят от земята. Три пъти се явявала Пресвета Богородица на Матрона с тази заръка, но никой не обръщал внимание на думите на момичето. На 8 юли майката на Матрона сама започнала да копае по указание на своята дъщеря, но нищо не могла да намери. Тогава детето взело в ръце лопатата и още с първата копка търсената светиня била открита. Светата икона сияела с чудна светлина.
Когато научил за станалото, Казанският архиепископ Йеремия лично отишъл на мястото и с литийно шествие отнесъл иконата в храма, където настоятел бил бъдещият патриарх Ермоген. От новоявената икона започнали да стават чудеса -първи прогледнали двама слепци. Копие от иконата и описание на чудесата, станали от нея, скоро след това били изпратени на цар Йоан Грозни. Той заповядал на мястото, където се явила Казанската икона, да бъде построен храм в нейна чест и да се основе женски монастир. В него Матрона и нейната майка първи приели монашество.
В началото на XVII в., когато поляците нахлули в Русия и превзели Москва, руският народ по призива на патриарх Ермоген се вдигнал, за да защити своята вяра и Отечество. Казанските дружини взели със себе си копие от чудотворната икона и го предали на предводителя на опълчението княз Димитрий Пожарски. През нощта срещу 22 октомври 1612 г. на намиращия се в плен архиепископ Арсений се явил преп. Сергии Радонежки и му открил, че по молитвите на Пресвета Богородица Русия е помилвана и на следващия ден враговете ще бъдат обърнати в бяг. Окуражено от тази небесна подкрепа руското опълчение влязло в Москва и я освободило. Около 1636 г. това копие на иконата било пренесено в Казанския храм в Москва, построен в знак на благодарност за победата. Днес копието се намира в Богоявленския храм в Москва.

Чудотворната икона на Божията Майка е една от най-почитаните в Русия. За помощ към нея са се обръщали не само обикновени хора, но и князе, царе и държавници. Тя помагала да се победят враговете, да се освободи страната от нашествениците. В чест на Казанската икона са построени много църкви и манастири. Всеки човек, изпаднал в беда и трудности на работа или в личния живот, може да се обърне с молитва към чудотворния образ и той задължително ще получи помощ.
 
Чудотворната Казанска икона на Божията Майка и Нейната уникална многовековна история се отнася по тип към Одигитрия-Пътеводителка. В руската история пред нея се молили на Божията Майка за защита на родните земи от нашественици, с вяра, че Тя защитава страната с молитвите си и особено с особената Си любов към Русия. Присъствието на този образ във вашия дом и молитвата пред нея ще защити вас и вашите близки от всякакви беди и ще укаже като Пътеводителка верният път за вземане на сложни решения.
Също така този образ често поставят край детското креватче, защото "Казанската" икона бди за спящото дете и го защитава от всякакво зло, и това не е случайно, а е свързано с историята на иконата - била намерена на пепелище, след сън на малко момиченце.

Молитвата пред Казанската икона на Божията Майка помага при всякакви сложни случаи в живота, в печал, несгоди, скърби. Тази икона също е благословия при сключване на брак, за да бъде здрав, а съвместния път - дълъг.
Подобни продукти
Св. Богородица Казанска

Ръчно рисувана икона на Света Богородица Казанска. Стилно изображение на Божията Майка с благославящия Младенец в красива, декоративна рамка. Размер 17/15 см.

Цена: 79,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Размер: 24/14 см Едно красиво изображение на Казанската Св. Богородица, нетрадиционно положена върху дървена подложка. Седи стилно и същевременно различно. Повече информация за иконата може да про

Цена: 79,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Икона на Света Богородица Казанска с минималистичен златист кръст в горната си част. Красиво, ръчно рисувано изображение на Божията майка с Младенеца в дървена рамка, под стъкло. Размер 18/15 см.

Цена: 89,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Ръчно рисувана икона на Казанската Света Богородица. С красив, златист кръст в горната си част – стилно решение за всеки дом или за подарък. В рамка, със стъкло. Размер 18/15 см. .

Цена: 99,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Красива, ръчно изработена икона на Света Богородица Казанска. Богато декорираната с цветя рамка прави това изображение на Божията Майка идеален избор за подарък за сватба, кръщене и всеки друг повод.

Цена: 189,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Икона на Св. Богородица Казанска – в стилна, изчистена рамка, със стъкло. С нежен, златист кръст в горната си част. Размер 36/30 см.

Цена: 349,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Ръчно рисувана икона на Казанската Света Богородица с благославящия Младенец. С богато украсена рамка, също ръчна изработка. Стилно допълнение за всеки дом. Размер 43/37 см, със стъкло.

Цена: 649,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Ръчно рисувана икона на Казанската Света Богородица. Красиво изображение на Божията Майка с малкия Иисус Христос в стилна рамка и елегантна декоорация. Подходящ избор за подарък. Размер 27/23 см, със

Цена: 129,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Икона на Казанската Св. Богородица, стилно оформена като фрагмент от фреска. Ръчно изработена, идеален избор за подарък – в красива рамка, под стъкло. Размер 30/26 см.

Цена: 179,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Икона на Света Богородица Казанска. Това стилно изображение на Божията Майка с Младенеца е идеалното допълнение за всеки дом, а също и чудесен избор за подарък. Богато украсената, ръчно изработена рам

Цена: 149,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Ръчно рисувана икона на Казанската Света Богородица. В стилна, изящно декорирана дървена рамка, под стъкло. Размер 37/30 см.

Цена: 269,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Ръчно изработена икона на Казанската Света Богородица. Нетрадиционно решение на изработка – изображението на Божията Майка е поставено върху дървена основа, което я прави различна от традиционни

Цена: 119,00 лв.
Св. Богородица Казанска

Стилна икона на Казанската Света Богородица. Ръчно изработена, представлява фрагмент от фреска в красива рамка.

Цена: 269,00 лв.