Св. Димитър Солунски

Свети великомъченик Димитър е живял през 3ти век, по времето на жестоките гонения на християните от римския император Максимилиян. Баща му бил градоначалник на Солун. Дълго време родителите му нямали деца, дълго време се молили на Бога да ги дари с челяд.Когато им се родил син, изучили го и тайно го кръстили в християнската вяра.След кончината на бащата, Максимилиан назначил Димитрий за градоначалник.Очаквал от него да гони и преследва християните в Солун. Но такова нещо не можело да се очаква от Димитрий, на друго го научили родителите му и Божият храм. Обратно на императорските заповеди, новият градоначалник предпазвал хората, учел ги как сами да избегнат преследването, кръщавал ги с вяра. Научил императорът на Рим, пристигнал да види с очите си вярно ли е.Вярно било, а това някога не се прощавало. Преди да влезе в затвора, Светецът раздал цялото си богатство. Половината на верния си слуга Лап, другата- на бедните и болните. В затвора му се явил ангел Божи и му рекъл:„Мир теб страдалниче Христов, имай смелост и не се отчайвай.“ И той имал смелост и не се отчайвал.

    В Солун по това време християните често били наказвани в амфитеатъра за гладиатори- или гладиаторите ги убивали след мъжествена битка на арената, или ги хвърляли в клетките на лъвовете. Особено яростен бил екзекуторът Лео.Той винаги хвърлял жертвите си извън арената, върху остри копия.Народът го ненавиждал и страдал от него.

   Имало един смел човек Нестор. Като не можел да търпи повече, Нестор отишъл в затвора при Димитрий и поискал разрешение да се бие и убие гладиатора. Благословил го Димитър и със силата на този благослов Нестор се справил със страшния и за най- силните гладиатор. На арената Нестор извикал: „Боже Димитриев, помогни ми.“ И той му помогнал. Разбрал за смъртта на любимеца си император Галерий и веднага издал присъда: Нестор да бъде посечен, а Димитрий да бъде погубен в затвора. Когато войниците пристъпили в затвора към светия мъж, от него заструила чудна невиждана светлина.Уплашили се да пристъпят по близо. Затова го убили с копия отдалеч. Това се случило в ранното утро на 26 октомври 306г. на новото хилядолетие.Верния слуга Лап прибрал дрехата му обагрена в кръв, и пръстена му, занесъл ги на вярващите и извършил с тях невероятни чудеса.

  Изцелявал болките, дарявал здраве и живот на загубилите надежда. Християните тайно погребали тялото на светеца в църквата, която нарекли на негово име. Оттогава се празнува на този ден канонизирания за светец солунски градоначалник Димитрий. На следващия ден е празникът на Нестор.

  И след смъртта си Димитър останал защитник на Солун- прогонвал неприятели, правел чудеса, изцелявал болни, застъпвал се за всички, които търсели неговата помощ. Векове наред църквата „Св. Димитър“ в Солун е най- посещаваното място от християните. Българите го почитат като патрон на славянството.

Подреди по
Св. Димитър

Размер: 24/18см. Красива икона на Св. Димитър в богата рамка с флорални мотиви.

Цена: 139,00 лв.
Св. Димитър

Изключително красиво изображение на Св. Димитър под стъкло, с пищна рамка с флорални мотиви. Това изображение е вдъхновено от византийските икони и се отличава с по-нисък релеф и силен образ на младия

Цена: 339,00 лв.
Св. Димитър Победоносец

Красиво допоясно изображение на Св. Димитър в изчистена рамка под стъкло, осеяно с пункатини, създаващи усещане за време и автентичност. Иконата е с плитък релеф, характерен за византийския стил. Ико

Цена: 159,00 лв.
Св. Димитър

Размер: 26/18см. Класическо изображение на Св. Димитър на кон, в дървена сводеста рамка.

Цена: 99,00 лв.