Владимирска Св. Богородица

269,00 лв.
  • Кат. номер: 36 A
+ -
Цена: 269,00 лв.
Купи
Продуктът е успешно добавен в количката
Моля, изберете:

Размер: 31/24 със стъкло.

Това е една от първите икони, нарисувани от св. ап. Лука. Тя била изографисана върху дъска от масата, на която се хранели Божественият Отрок Иисус, Пресв. Богородица и св. праведен Йосиф Обручник. Когато св. Лука показал на Божията Майка иконата. Тя я благословила с думите: „Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!"
Иконата останала в Йерусалим до 450 г., когато император Теодосий Младши я пренесъл в Константинопол. В началото на XII в. патриарх Лука Хрисоверг я подарил на княз Юрий Долгоруки, а той я поставил във Вишгородския монастир близо до Киев.
През 1155г. княз Андрей Юревич Боголюбски се оттеглил от Киев в Суздал, като взел със себеси иконата на Божията Майка, донесена от Константинопол. На 10 км. от Владимир конете спрели и не щели да потеглят. Запрегнали други – и те стоели като заковани. По време на вечерната си молитва князът видял Св. Богородица, която му известила, че иконата и  трябва да остане във Владимир. Князът изпълнил заръката. Направил копие на иконата, мястото нарекъл Боголюбово, а гр. Владимир направил столица.
През 1185 г. страшен пожар във Владимир унищожил храма „Успение Богородично", където се пазела иконата, но образът на Приснодевата останал невредим.
Когато през 1395 г, пълчищата на страшния Тамерлан тръгнали към Москва, там била донесена Владимирската икона. Митрополитът, князът и целият народ я посрещнали на колене и горещо се молели пред нея. И ето че Божията Майка се явила на завоевателя, обкръжена от ангели с огнени мечове. Изплашен, Тамерлан оттеглил войските си. Оттогава иконата останала в Москва.
През 1480 г. русите отказали да плащат данък на хан Ахмат. Готови за бой, руски и татарски войски се срещнали на р. Угра. Християнското войнство било малобройно, но горещата молитва пред почитаната икона пак обърнала враговете в бягство. И по-късно, през 1521г., градът се избавил по чудо от поредното татарско нападение. При нашествието на Наполеон (1812 г.) пред иконата отново се отправяли усърдни молитви и нашествениците били прогонени. Така великата светиня се проявила като вечна Застъпница на православните.

 

Подобни продукти
Владимирска Св. Богородица

Ръчно изработена икона на Владимирската Света Богородица. В пищна рамка със сребърни и златни орнаменти. Чудесен избор за подарък за всеки повод. Размер 24/18 см. Повече за Света Богородица можете

Цена: 159,00 лв.
Владимирска Св. Богородица

Бутиков модел! Размер: 90/60см. Това е един от изключителните ни, бутикови модели, създадени за олтар на църква или пространство, или дом, в който една толкова голяма икона би имала подходящо място.

Цена: 3 799,00 лв.
Владимирска Св. Богородица

Ръчно изработена икона на Владимирската Света Богородица. Изображението на Божията Майка, прегърнала малкия Иисус Христос е напукано, което придава на иконата още по-голяма автентичност и усещане за в

Цена: 139,00 лв.
Владимирска Св. Богородица

Ръчно рисувана икона на Владимирската Света Богородица. В богато декорирана рамка, със златист кант и елементи и нежен, стилизиран кръст в горната си част. Изключително подходяща икона за подарък за в

Цена: 249,00 лв.